OPEN brief aan minister Koen Geens

"We gaan vooruit maar ik droom van nog meer hervormingen. En ik zet mijn dromen graag om in daden." 25 februari 2017 09:17 • De Tijd

Waarde Meester Koen Geens,

We zijn trots op het Belgische justitieapparaat, dat ondanks de weinige financiele middelen consencieus werk levert. U wenst een vooruitstrevend en humanistisch stempel te drukken op Justitie. In een tijd waar onze vrijheid in gevaar is door politieke uitwassen zijn we daar dankbaar voor.

We begrijpen eigenlijk niet hoe u nog voorstander kunt zijn van een uitbreiding van de gevangenis capaciteit in Belgie.
Gaat het niet om de grootste vergissing in uw carriere waar u later spijt van zult hebben, om nog meer muren te bouwen en nog meer zielen te laten wegkwijnen achter die muren ?

Mag ik u alle feiten nog eens op een rijtje zetten ?

- U weet dat directeuren van gevangenissen, rechters, magistraten, politie diensten en sociale werkers, weten dat men psychopaten kweekt in klassieke gevangenissen ?
- Criminologen spreken in Belgie van 500 mensen die vast zitten en niet meer los mogen omdat ze gevaarlijk zijn. En wat dan met de 9500 anderen ? Kweken we zo geen terroristen ? Wie zijn dat ? De bankdirecteuren die miljarden stalen van de belgische belastingbetalers (Arco) ? De hopelozen en armen ? Willen we zo verder doen of kan het anders ?
- U bent bezig de bezetting in de Belgische gevangenissen te drukken tot 10 000 gedetineerden en bent neem ik aan op de hoogte van de lage bezettingsgraad in de nieuwe gevangenissen (Ittre ....) Er zijn totaal 11500 plaatsen.
De overbevolking opgelost ?
- Het zijn dus niet alleen de alerte omwonende die protesteren tegen gevangenissen in hun back Yard, - die acher hun rug om gebouwd worden in de natuur.
- Niemand is echt voor de gevangenis in Haren behalve de privé bedrijven die de opdracht kregen (Denijs) en de promotoren die in St Gillis al sappige plannen maken.

- Gevangenissen laten uitbaten in PPS zoals Dendermonde en Haren .... is dat geen " draaideur tussen de politiek en de bedrijfswereld." zoals u zelf aanhaalde in de TIJD ?
- De prijs voor 1 nacht in Haren ? 300 € Ja echt een 4 sterren Hotel..... met ramen die niet open gaan zonder tralies.OM TE STIKKEN.
- De gevangenissen van Forest en St Gilles zijn inmiddels gedeeltelijk opgeknapt.
- Vorts is momenteel door uw toedoen WEL een visite kaartje geworden met een open regime (zie foto) ! 100 € per nacht ? We staan paf !
- Nederland sloot al 19 gevangenissen en wil er in totaal 26 sluiten (Wat bedoelt u als u zegt in de TIJD dat er in Nederland meer in gevangenissen wordt geinvesteerd ? )
- Het klopt toch dat er al 1200 plaatsen gecreerd zijn volgens het Masterplan en dat er net een psychiatrisch centrum open gaat in Antwerpen het FPC ?
- Het leven in de dure nieuwe hoogtechnologische gevangenissen blijkt nog vervreemdender te zijn dan in een oude gevangenis.... gevangenen stonden in de rij om naar Tilburg te mogen...... waar ze een humaner beleid uit oefenen, Samen koken....
- U zegt zelf : “Niet elke gedetineerde heeft een profiel om in een hoog beveiligde inrichting opgesloten te worden. Gedetineerde moeten worden voorbereid op een eventuele re-integratie in de maatschappij.
- Recidive factor 5 in Belgie. LAP ! En hoe zit dat in Nederland, Finland, Noorwegen ?
- En de enkelbanden ? Je kan er voor of er tegen zijn. Dat geld ook voor het FPC.
- De overbevolking is ondertussen opgelost of niet dan ?
- En dan spraken we nog niet van alle mobiliteitsproblemen die Haren met zich mee brengt..... en de juridische....
- Wat zou u niet allemaal voor nuttige dingen kunnen doen
met 3.500 000 000 €
- U zegt ’Populisme duikt op als het toekomstperspectief van mensen dichtzit. En ze vinden dat de politici zich hun lot te weinig aantrekken ........Zo Waar !

- U bent dan ook bezig met hervormingen, waarvoor respect ! Maar hoe ver durft u te gaan ? Wie nam de beslissing voor de bouw van Haren en Dendermonde en de Rest ? en hoe lang is dat geleden ? Moet u nog naar hun pijpen dansen ?
U mag vertrouwen op de steun van velen die achter u staan moest u ingrijpen en zou de hel uitbreken daardoor. Stormen waaien over ! Uw geweten neemt u echter heel uw leven mee. En ik het mijne waarde heer Koens !

Laat u zich meeslepen in het populisme ?
Moeilijk situatie !

We rekenen op uw historisch inzicht en gezond verstand om, gesteund door alle vernoemde actoren een stop op de bouw van nieuwe gevangenissen te helpen zetten en verder naar goedkopere, betere en vooruitstrevendere oplossingen te zoeken !

Wij zullen een zonne storm van informatie in de sociale media en de pers los laten om u te steunen ! Een stop op de bouw van gevangenissen ? Yes We Can ! Om te beginnen 90 dagen................... ?

Yes We Can !!

Valentine Julien
bedrijfsleidster

lid van Comitée tegen de bouw van de gevangenis in Haren
Haren - Leuven

Teken het moratorium op de site !

https://www.koengeens.be/news/2017/02/25/we-gaan-vooruit-maar-ik-droom-van-nog-meer-hervormingen-en-ik-zet-mijn-dromen-graag-om-in